vertrouwen is goed controleren beter diefstal voorkomen

Vertrouwen is goed, controleren is beter

Je vertrouwt je team volledig en dat is prima maar let op, blijf controleren want dit kan je voor onverwachtse situaties behoeden.

Je gaat leuk met je team om, er heerst een gezellige sfeer, en voor je het weet belandt je in een vriendinnensfeer in plaats van werkgever/werknemer.
Vooral als de leeftijden in dezelfde klasse vallen is deze valkuil groot.

Voor je het weet heb je geen overwicht meer en doet iedereen wat ie zelf goed vindt. Daarbij komt dat sommige zich ook het recht toe eigenen om aan jouw spullen te komen of zelfs mee te nemen.

En dan verwoord ik het nog redelijk netjes.

Wat kan je controleren maar toch iemand vertrouwen?

Jij bent de ondernemer en hier dien je jezelf ook naar te gedragen. Daarmee bedoel ik niet dat je politieagentje moet gaan spelen. Als je van te voren goed de doelstelling van je bedrijf met je werknemers bespreek en wat je van hen verwacht, dan kan je ze er altijd op aanspreken als ze hiervan afwijken.

Het is jouw taak om die doelstelling te monitoren of deze wel of niet gehaald wordt. Hiervan breng je dan verslag uit naar je werknemers. Je controleert hiermee hun werkzaamheden.

De sfeer kun je erin houden, door als de doelstelling behaald is, gezamenlijk een leuke activiteit te doen. Een andere mogelijkheid is om de werknemer die zijn doel behaald heeft in het zonnetje te zetten, hierdoor creëer je op een leuke manier een soort competitie.

Er moet een hiërarchie zijn binnen je bedrijf, zo werkt iedereen prettig omdat iedereen waaraan hij/zij toe is. Vriendinnen heb je in privé en daar ga je uiteraard heel anders mee om.

Wat moet ik doen als ik merk dat een werkneemster iets gestolen heeft?

Ten eerste moet je 100% zeker zijn van je zaak. Wettelijk is het zo dat je eerst een heel dossier van iemand aan moet aanleggen. Dat houdt in; gesprekken voeren en vertellen wat je geconcludeerd hebt en dat je hiervan niet gediend bent, laten tekenen voor gezien.

Dan zou je zeggen, in het gunstigste geval, dat iemand hiermee stopt.
Mijn ervaring is anders geweest. De bewuste dame ging gewoon door helaas.
Ik had een aantal gesprekken gevoerd en ondertussen ook camera’s opgehangen. ( wat officieel volgens mij ook niet mag). Maar ja zeg, iemand komt aan jouw eigendom, je moet toch wat.

En als je dan uiteindelijk op de beelden de bevestiging ziet, dat heb je jouw antwoord.
En dan? Ondertussen heb je een dossier opgebouwd en dan komt de confrontatie.

Met deze medewerkster wil jij helemaal niet verder want jouw vertrouwen is geschaad. Ikzelf was bloed nerveus toen ik dat gesprek moest voeren. Want ik moest iemand ontslaan. En dat is gewoon niet leuk.
Zelfstandig ondernemen is nog iets anders als personeel begeleiden, dit is een rol waar je in moet groeien door de jaren heen. Durf te veranderen, dat is mijn tip.

Mijn tip is neem zo wie zo een goede advocaat die je kan begeleiden, verzeker je hier desnoods voor.

Bij mij is het uiteindelijk goed afgelopen, doordat zij eieren voor haar geld koos en ontslag nam. Zo niet dan had ik aangifte bij de politie gedaan.

Geef personeel geen kans om te stelen

Als je van het begin af aan zorgt dat je jouw personeel geen kans geeft om ook maar iets mee te nemen, voorkom je een hoop ellende. Zoals;  geef één iemand het beheer over de kluissleutel of kassaopmaak. Zorg voor een goed voorraadbeheer, het meest makkelijk is om dit te doen via een computersysteem waarmee je ook automatisch kunt bestellen. En geef niet iedereen een sleutel van jouw pand, hou hier de controle over. Geef desnoods iedereen een andere alarmcode.

Laat duidelijk zijn dat het best gezellig mag zijn, dat komt de sfeer alleen maar ten goede, maar zorg dat er regels zijn om structuur te hebben binnen het bedrijf zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.
Diefstal wordt niet geduld en zal altijd aangegeven worden.

Hoe duidelijk kun je zijn?
Denk niet dat het jou niet gebeurd, want juist de mensen van wie je het het minst van verwacht zullen je versteld laten staan.

Zit je ergens mee en/of wil je mij gewoon wat vragen? Het staat vrij om een afspraak met mij in te plannen via: https://calendly.com/jacquelineriechelman/30min

Recente berichten

Winkelwagen