pensioen in zicht

Pensioen in zicht en dan….

Je pensioen komt in zicht na jarenlang hard gewerkt te hebben. Maar dan? Ga je stoppen of ga je jouw werkt combineren met andere dingen?

Je wilt nog niet aan je pensioen denken…

Begrijpelijk maar of het verstandig is?  Met je pensioen in zicht wil je  misschien nog tussen de 5-10 jaar doorgaan voor je aan je pensioengerechtigde leeftijd bent toegekomen.

Daarom is het belangrijk nu al na te denken wat je plannen kunnen gaan zijn.

Wil je bijvoorbeeld gaan reizen, meer van je kleinkinderen gaan genieten of eindelijk tijd hebben voor je hobby’s. Ben jij meer van het type “laat mij maar lekker doorwerken”?

Wat je idee ook is om na je pensioen te gaan doen, het is zaak om er nu al over na te gaan denken.

Salon en een kooppand

Dit is best een luxe positie want je pand is dan je pensioen. Je zou je pand tegen die tijd kunnen verkopen om geld beschikbaar te hebben voor je plannen.

Je kunt je pand gaan verhuren zodat je op maandelijkse basis inkomen genereerd.

Een andere mogelijkheid is om  je pand met complete inventaris te verhuren aan een schoonheidsspecialiste die voor haar zelf wil beginnen.

Hoe mooi is het als je jouw zaak compleet kunt overdoen aan iemand anders.

Salon en een huurpand

Je huurt een locatie en hebt hierin je salon gevestigd, je werkt met personeel en je klanten zijn al jarenlang tevreden. Nu is jouw pensioen in zicht dus…

Wat zou je in dit geval kunnen doen?
Je hebt de mogelijkheid om je salon door te laten draaien op de huidige basis en een bedrijfsleidster aan te nemen, die alles regelt. Zo behoudt je toch je inkomsten.

Nadeel kan zijn, als er iets is dat je altijd beschikbaar moet zijn. En wil jij een lange reis gaan maken dan gaat deze vlieger niet op.

Je kunt ook je ruimte met inventaris en alles onderverhuren als je huurcontract dat toelaat. Eventjes goed nakijken dus!

Of nog een optie is om je hele zaak over te doen aan iemand die dit wilt voortzetten. Inventaris, personeel en huurcontract. Je hebt je boekhouding goed bijgehouden daarom kan de partij die het eventueel wilt overnemen jouw cijfers zien en welke mogelijkheden jouw zaak aan haar biedt.

Wat is goodwill?

Goodwill is een Engelse term die letterlijk welwillendheid betekent en die in de financiële wereld wordt gebruikt om dat gedeelte van de marktwaarde van een onderneming aan te duiden dat niet direct toewijsbaar is aan de activa en passiva. Wikipedia

 

In de praktijk betekend dit dat een toekomstige koper van jouw bedrijf een bepaald bedrag kan betalen voor hetgeen jij in de loop der jaren hebt opgebouwd.

Bij het bepalen van die waarde kan je allerlei zaken mee laten wegen, zoals: je naamsbekendheid, je personeel, klantenbestand, je reputatie etc.

 

Het is meestal zaak van onderhandelen met de kopende partij. Grote nadeel vindt ik persoonlijk bij overnames van schoonheidssalons maar bijvoorbeeld ook van pedicures en kapsalons, is dat klanten vaak speciaal voor jou komen. Als jij er dan niet meer bent, komt deze klant dan nog steeds naar de salon of zoekt zij iemand anders?
Dit risico is er vaak weer minder als ook personeel wordt overgenomen.

 

Je begrijpt dat iedere situatie weer anders is en het daarom lastig is in dit artikel één specifiek voorbeeld te noemen welke het “beste” zou zijn.

Hoe bereid ik me voor?

Denk niet; “oh dat zie ik tegen die tijd wel”…, want het vergt enige tijd om je zaken te regelen  en je onderneming klaar te stomen zodat het straks het meeste rendement opbrengt.

 

Als jij je boekhouding niet goed voor elkaar hebt dan zou ik hiermee beginnen. Meten is weten!

Het is belangrijk te weten welke “echte” waarde je bedrijf heeft op dit moment. Zorg voor een balans en winst& verlies rekening van de afgelopen 3 jaren.

 

Daarna ga je kijken wat JOUW doel is voor later, wat zijn jouw plannen?  Schrijf je plannen op papier want dan ga je overzicht krijgen. Door het op papier te schrijven wordt het zichtbaar en maak je jouw hoofd leeg.

Door het overzichtelijk maken kan je een soort stappenplan gaan maken. Wat is er nodig om jouw doel te gaan bereiken.

En no hurry want omdat je bijtijds begint kan je het rustig aan doen, zonder overhaaste beslissingen.

 

Bespreek je plannen met een goede account, laat je bijstaan met zijn/haar  adviezen.

Mocht je bedrijf nu nog niet optimaal draaien en je maakt nog niet genoeg winst? Dan is het zaak eerst daaraan te gaan werken.

Doe jij bijvoorbeeld wel behandelingen die jou genoeg opleveren onderaan de streep?
Je kunt wel van alles leuk vinden om te doen maar als het niet rendabel is kun je die behandeling maar beter skippen uit je programma.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen dan kan je mij altijd bellen, we kunnen dan even een half uurtje samen sparren.

Wil je mijn hulp bij het opzetten van bovenstaand plan dan kun je starten met mijn coaching traject. Doordat dit helemaal gepersonaliseerd is kunnen we aanpakken wat voor jou nodig is op dat moment.

Recente berichten

Winkelwagen