taken van een ondernemer

Taken van een ondernemer

Moet ik ook de toilet schoonmaken?

Behoort dit ook tot de taken van een ondernemer?
Een schoonheidssalon die er tip top uitziet lijkt mij meer dan logisch.
Zowel de binnen als de buitenkant moeten er fris uitzien. De klant kan dan al van verre zien dat het hier om hygiëne gaat, en dat haar huid bij jou in goede handen is.

Als je alleen werkt heb je dit allemaal zelf onder controle en is het over het algemeen geen probleem. Komt er een personeelslid bij dan zijn jullie helemaal op elkaar ingespeeld. Wat de ene niet doet dat doet de andere wel.

Taken delegeren van ondernemer naar personeel

Er gaan pas problemen ontstaan als je meerdere personeelsleden heb. Je zult een takenverdeling moeten gaan maken en iemand verantwoordelijk stellen voor een bepaalde taak. Bijvoorbeeld je geeft werkneemster A de taak om iedere dag te zorgen dat er in de zaak iedere dag wordt stof gezogen. Dit houdt niet in dat zijzelf iedere dag moet stofzuigen. Ze zal namelijk ook vrije dagen hebben.

Werkneemster A heeft de verantwoording, zij kan delegeren en opdracht geven dat op haar vrije dagen iemand anders het doet. Echter wanneer je op een dag ziet dat de vloer niet goed schoon is dan hoef je maar één werkneemster aan te spreken op haar verantwoording. Anders moet je al je werkneemsters nalopen om te kijken wie de verantwoordelijke is. Dat kost te veel tijd en inspanning.

Welke taken heb ik als ondernemer dan?

Jij als onderneemster hebt andere taken, zoals de marketing, de boekhouding, contact met leveranciers , personeelsbeleid, etc.
Moet je dan helemaal niet meer meehelpen om je zaak schoon te houden? Gaat personeel dan niet denken dat jij de kantjes eraf loopt en dan hun de sloofjes zijn?

Stop met te denken van anderen over jouw denken. Ga zorgen dat jij de leider gaat worden. Jij bepaald de structuur en doelstelling binnen jouw bedrijf. Ik bedoel dit niet in arrogantie, maar sta als leider boven de rest en geeft sturing. Een leider hoort niet onzeker te zijn.

Weet jij niet wat de doelstelling van je bedrijf is of moet zijn? In ieder geval zo dat je met plezier blijft werken, een lekkere omzet draait zonder al te veel stress.

Uiteraard is het fijn of “one the girls” te zijn. Samen verjaardagen te vieren en in privé ook leuk met elkaar om te gaan. Het probleem hiermee is dat de grenzen vaak vervagen en dat de dames kunnen gaan denken dat zij net zoveel te vertellen hebben als jij. Sterker nog dat ze meer moeten verdienen dan jou. Hou dit dus goed in de gaten dat je een bepaalde afstand houdt.

Communicatie naar personeel is een belangrijke taak als ondernemer

Leg in een teamoverleg goed uit wat de doelstelling van jouw bedrijf is. Dat iedereen zijn verantwoordelijke taken heeft en dat jullie met het team de zaak naar een hoger niveau tillen.
Leg ook in het kort jouw taken uit als ondernemer. Als je dit op een heldere manier doet met de juiste strategie dan scoor je punten bij je medewerkers.

Zowel op het werkveld als in privé sferen word je bijna dagelijks geconfronteerd met moeilijke situaties en met moeilijke mensen. Als je niet weet hoe je hier mee om moet gaan, dan mis je kansen en stel je jezelf achterop, hoe dan ook.

Uiteraard zal jij bij uitzonderingen, als ziekte of vrije dagen, net als de anderen ook schoonmaakwerkzaamheden verrichten.

Laat het duidelijk zijn dat iedereen binnen jouw bedrijf zijn taak en verantwoordelijkheid heeft.
Personeel vindt het fijn dat er structuur is en dat ze ergens verantwoordelijk voor zijn.
Je creëert op deze manier rust in je zaak waardoor jijzelf aan de taken toekomt die je als ondernemer dient te doen.

Zo hoef jij ‘s avonds niet tot in de late uurtjes door te werken.

Recente berichten

Winkelwagen